Jandarma 20 ton uyuşturucuyu yakarak imha etti, çoluk çocuk 25 bin kişi duman altı
20 ton uyuşturucu madde 18 Nisan’da Lice İlçe Jandarma Komutanlığı’nın uyuşturucu imha alanında yakılarak imha edildi. Dumanlardan etkilenen Liceliler sarhoş oldu, bir kısmı rahatsızlık yaşadı.

Fotoğraf: Diyarbakır Valiliği
Diyarbakır – 2024 yılı boyunca uyuşturucu üretimi ve ticaretine karşı yürütülen operasyonlarda toplam 20 ton uyuşturucu madde 18 Nisan’da Lice İlçe Jandarma Komutanlığı’nın uyuşturucu imha alanında yakılarak imha edildi. Çuvallara konulan uyuşturucu madde ile ‘Lice’ yazılarak açık alanda yapılan yakılma işleminin görüntüleri paylaşıldı.
‘Çocuklarımız hastalandı’
İmha işlemi dakikalarca sürdü, 25 bin nüfusa sahip Lice semaları dumanla kaplandı. 5 gün geçmesine rağmen ilçede uyuşturucu yakılması sırasında oluşan dumanının etkisi sürdüğü belirtildi. İlçe halkı, keskin koku ve ortaya çıkan sağlık sorunları ile boğuşuyor.
Amida Haber’e konuşan ve ismini vermek istemeyen bir ilçe sakini, “Günlerdir ilçeyi uyuşturucu madde kokusu sarıyor. Pencerelerimizi açamıyoruz. Çocuklarımız hastalandı, sürekli hastaneye gidip geliyoruz. Her yıl bu sorunla karşılaşıyoruz. Vali Bey’le de görüştük. Artık bu imhaların şehir dışında yapılmasını istiyoruz” diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
Fotoğraf: Diyarbakır Valiliği
“Kabul edilir bir olay değil”
Yeşil Yıldız Derneği Başkanı Yahya Öğer de, uyuşturucuyla mücadelede elde edilen başarının önemli olduğunu ancak imha sürecinin hatalı yürütüldüğünü vurguladı.
“Uyuşturucunun kriterlere uyulmadan imha edilmesi ve imha sırasında ‘Lice’ yazılması kabul edilir bir olay değildir” diyen Öğer, Hint kenevirin kent merkezinde yakılmasının profesyonellikten uzak olduğunu belirtti. Öğer, “Bu iş belki de caydırma noktasında bir önleyici olarak yapıldı ama şehrin merkezinde imha edilmiş olması Hint kenevirinin dumanından kaynaklı ciddi manada insanlarda rahatsızlıklar oluşturabilir. Bizim naçizane tavsiyemiz bu tür çalışmalarda daha profesyonel bir şekilde elde edilen uyuşturucunun bertaraf edilmesidir” diye ifade etti.
‘Filtreli bacalara sahip fabrikalarda imha edilmeli’
Öğer, çözüm önerisi olarak uyuşturucu maddelerin filtreli bacalara sahip fabrikalarda ya da şehir merkezinden uzak alanlarda imha edilmesini önerdi. Öğer, “Bu şekilde hem sağlık hem de güvenlik açısından daha doğru bir yöntem uygulanmış olur. Biz bu sürecin bilinçli yapıldığını düşünmüyoruz ancak bu şekilde yapılması hem sağlık açısından hem güvenlik açısından daha fazla fayda olacak” diye konuştu. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et